Rondvaart Nationaal Park Weerribben-Wieden

Dit is de meest ultieme ervaring die je je kunt voorstellen wanneer je denkt aan een rondvaart door de Weerribben-Wieden. Tijdens deze marathon van een rondvaart laten we je genieten van alle prachtige plekjes die het gebied te bieden heeft. Dus wacht niet te lang en boek je onvergetelijke dag door de ongerepte natuur van Nederland.

Alle informatie over deze onvergetelijke dag

Vanaf het startpunt van deze XXL rondvaart varen we richting het natuurgebied, dat hier de kooi genoemd wordt. Dit natuurgebied heeft zijn naam te danken aan de Bakkerskooi die er tot op de dag van vandaag nog steeds is. Alhoewel deze niet meer gebruikt wordt voor het vangen van eenden, wordt het door de Natuurmonumenten nog wel up-to-date gehouden. Het natuurgebied mondt uit in het Belterwiede, slechts één van de zes meren die je vandaag gaat bewonderen.

Al varend over het Belterwiede met de haren in de wind varen we door richting het pittoreske Giethoorn. Bekend van zijn smalle grachtjes en prachtige oude boerderijtjes. Na het mensen kijken in Giethoorn steken we het welbekende meer van Giethoorn over, het Bovenwiede.

We varen door het natuurgebied tussen de verhuurbootjes door en komen uit bij de uitkijktoren van het gebied. Die je een adembenemend uitzicht geeft over het hele gebied. Al snakkend naar lucht varen we verder door het natuurgebied, waarna we weer uitkomen op het Bovenwiede.

De navigatie wordt ingesteld op Giethoorn-Noord, het stukje Giethoorn dat veel rustiger is dan het centrum van het dorp. Tijdens de tocht door het Noorden van Giethoorn varen we over de schaatsbaan van Giethoorn, het Molengat.

Na Giethoorn komt Dwarsgracht. Het lijkt op Giethoorn, maar het kent toch zeker wat verschillen. Zo is het hier rustiger en kennen ze hier weinig hoge bruggen zoals we die in Giethoorn gezien hebben. Manoeuvrerend door de grachtjes van Dwarsgracht komen we uiteindelijk op het Giethoornsche meer uit.

Via het Giethoornsche meer zetten we koers naar de Beulaker, maar niet voordat we langs Jonen zijn gevaren. Het buurtje Jonen kent maar een handvol inwoners en is helemaal niet te bereiken met de auto. De inwoners van Jonen kunnen met behulp van een pontje bij huis komen. Op de Beulaker varen we langs het verdronken dorpje Beulake. Een dorpje dat circa 1360 gesticht is en in 1776 door een zware storm ten onder is gegaan in wat nu heet de Beulaker. Na een rondje om de overblijfselen van wat ooit Beulake gevaren te hebben, varen we via de Ronduite terug naar het beginpunt. Waar we onderweg nog even kunnen genieten van de stunts en de valpartijen van de watersporters.

Helaas komt aan alles een einde, dus zo ook aan je onvergetelijke dag door het prachtige Nationaal Park de Weerribben-Wieden.

Rondvaart in foto's

Rondvaartboot

Geschiedenis

Het Belterwijde

Belterwijde is van oorsprong een laagveengebied, die is verveend vanaf de Middeleeuwen. Doordat er geen controle was op de vervening van het gebied ontstonden er vaak brede trekgaten en smalle legakkers. Op deze manier werd er de grootste hoeveelheid turf per hectare gewonnen. Doordat de legakkers zo smal waren werden deze smalle stroken land door 3 zware stormvloeden in 1775, 1776 en 1825 weggevaagd. Zo onstond na deze 3 zware stormen het Belterwijde. Om het transport van goederen te vereenvoudigen werd er begin 20e eeuw besloten om een weg aan te leggen van Wanneperveen naar Zwartsluis.

Het Beulakerwijde

Het dorp Beulake is verdronken, in wat nu Beulakerwijde heet. het dorp bestond van ca. 1360 tot 1776. Twee jaar achter elkaar braken de dijken van de Zuiderzee door. Door de lokaal te ver doorgevoerde turfwinning kreeg het water de kans om het dorp geheel te overspoelen. Tot aan 1825 was het topje van de kerk nog zichtbaar. Maar toen de derde storm kwam, bezweek ook die aan de kracht van het water. Sinds 2014 staat er een monument van de kerktoren van Beulake.

De Bakkerskooi

Er zijn op dit moment zeven locaties van eendenkooien bekend in en rondom Wanneperveen. Vier kooien zijn van voor 1795 en de andere drie zijn in de 19e eeuw gebouwd. Dit zijn dan ook kooien die vandaag de dag nog steeds in het landschap herkenbaar zijn.

Een eendenkooi is een vanginrichting gebouwd om waterwild te kunnen vangen. In dit geval eendachtigen. De vangmethode, zoals die nu nog in gebruik is, is ontwikkeld in de late middeleeuwen, tussen 1300 en 1400.

De Bakkerskooi is gebouwd in 1822/1823 en heeft in het laatste jaar ook de eerste registratie ontvangen. Tegenwoordig is de kooi eigendom van Natuurmonumenten.

Dwarsgracht

Dwarsgracht ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van Giethoorn. In 2022 telde Dwarsgracht circa 115 inwoners. De naam van de plaats is ontleend aan het feit dat de gracht waaraan het plaatsje zijn naam dankt, dwars op zowel de Jan Hozengracht, Cornelisgracht, Bouwersgracht en de Thijssengracht lag. Net als in Giethoorn is er sprake van lintbebouwing langs een kanaal, in dit geval de Dwarsgracht. De plaats is voor 1800 gesticht ten tijde van de turfwinning in het gebied.

Wanneer het dorp Dwarsgracht is ontstaan is niet precies bekend. Dwarsgracht duikt voor het eerst in de historische archieven op in het jaar 1758.

Giethoorn

Giethoorn ligt in de kop van Overijssel en is omstreeks 1230 gesticht door vluchtelingen uit gebieden rond de Middellandse Zee. Deze vluchtelingen werden ook wel 'zelfgeselaars' of 'flagellanten' genoemd. Deze eerste bewoners vonden hier massa's horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de St. Elisabethsvloed waren omgekomen. Zij noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd tot Geythorn, dat later Giethoorn werd.

Het karakteristieke waterlandschap van het dorp vindt zijn oorsprong in de vervening. De turfgravers haalden op voor hen gunstige plaatsen overal veen uit de bodem. Vervolgens mengden zij dit in een mengbak en gooiden het op het land om het te laten drogen en er daarna turf van te steken. Door deze zogenoemde vervening ontstonden de plassen en meren waar Giethoorn nu zo om geliefd is.

Om alle turf per boot te kunnen vervoeren werden grachten en sloten gegraven. Vele Gieterse huizen zijn op 'eilandjes' gebouwd die alleen via water en de karakteristieke bruggetjes te bereiken zijn.