Rondvaart Eendenkooi en drie meren met lunch- en zwempauze

Tijdens de 8 uur durende rondvaart door de prachtige natuur van de Weerribben-Wieden varen we eerst richting het natuurgebied. Al vogelspottend varen we door de groene en waterrijke natuur. Nadat we de eendenkooi door gevaren zijn komen we op het Belterwiede. Via het Belterwiede varen we richting de Beulaker. Onderweg is er tijd om even de benen te strekken en aan land te gaan voor een lekkere lunch. Na de lunch varen we door over de Beulaker en kan er ook gezwommen worden. We varen rondom de twee eilandjes waar vroeger het dorp de Beulake gevestigd was. Vanaf de Beulaker varen we door naar de Ronduite brug. Daarna varen we de Stille Belter over om jullie weer af te zetten bij het beginpunt van de rondvaart.

Rondvaart in foto's

Rondvaartboot

Geschiedenis

De Bakkerskooi

Er zijn op dit moment zeven locaties van eendenkooien bekend in en rondom Wanneperveen. Vier kooien zijn van voor 1795 en de andere drie zijn in de 19e eeuw gebouwd. Dit zijn dan ook kooien die vandaag de dag nog steeds in het landschap herkenbaar zijn.

Een eendenkooi is een vanginrichting gebouwd om waterwild te kunnen vangen. In dit geval eendachtigen. De vangmethode, zoals die nu nog in gebruik is, is ontwikkeld in de late middeleeuwen, tussen 1300 en 1400.

De Bakkerskooi is gebouwd in 1822/1823 en heeft in het laatste jaar ook de eerste registratie ontvangen. Tegenwoordig is de kooi eigendom van Natuurmonumenten.

Het Belterwijde

Belterwijde is van oorsprong een laagveengebied, die is verveend vanaf de Middeleeuwen. Doordat er geen controle was op de vervening van het gebied ontstonden er vaak brede trekgaten en smalle legakkers. Op deze manier werd er de grootste hoeveelheid turf per hectare gewonnen. Doordat de legakkers zo smal waren werden deze smalle stroken land door 3 zware stormvloeden in 1775, 1776 en 1825 weggevaagd. Zo onstond na deze 3 zware stormen het Belterwijde. Om het transport van goederen te vereenvoudigen werd er begin 20e eeuw besloten om een weg aan te leggen van Wanneperveen naar Zwartsluis.

Het Beulakerwijde

Het dorp Beulake is verdronken, in wat nu Beulakerwijde heet. het dorp bestond van ca. 1360 tot 1776. Twee jaar achter elkaar braken de dijken van de Zuiderzee door. Door de lokaal te ver doorgevoerde turfwinning kreeg het water de kans om het dorp geheel te overspoelen. Tot aan 1825 was het topje van de kerk nog zichtbaar. Maar toen de derde storm kwam, bezweek ook die aan de kracht van het water. Sinds 2014 staat er monument van de kerktoren van Beulake.