Rondvaart Giethoorn en Dwarsgracht
Vanaf het startpunt zetten we koers richting de Ronduite. Tijdens onze oversteek worden we aan alle kanten ingehaald door ervaren en minder ervaren waterskiërs. We varen met de boot onder de brug door bij de Ronduite. Al varend richting Dwarsgracht komen we langs het kerkhof, wederom iets dat gezonken is midden in de Beulaker, en varen we langs het verdronken dorpje Beulake. Vervolgens kun je rustig lunchen bij een restaurantje aan het water en genieten van het uitzicht. Nu de maagjes weer goed gevuld zijn varen we verder om een verfrissende duik te nemen in het Giethoornsche meer. Nog niet helemaal uitgebuikt van de lunch? Geen probleem. Dan varen we eerst verder door Dwarsgracht en kun je later een duik nemen in de Beulaker. Maar voor het zwemmen zal er eerst nog een klein beetje arbeid verricht moeten worden. Alle bruggen in Dwarsgracht moeten namelijk met de hand bediend worden. Niet schrikken, deze bruggen gaan gelukkig heel makkelijk open. Na het zwemmen varen we over het kanaal terug naar Belterwiede. Vanaf het Belterwiede varen we terug naar het beginpunt en zo komt de rondvaart tot een eind.
Geschiedenis
Giethoorn
Giethoorn ligt in de kop van Overijssel en is omstreeks 1230 gesticht door vluchtelingen uit gebieden rond de Middellandse Zee. Deze vluchtelingen werden ook wel 'zelfgeselaars' of 'flagellanten' genoemd. Deze eerste bewoners vonden hier massa's horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de St. Elisabethsvloed waren omgekomen. Zij noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd tot Geythorn, dat later Giethoorn werd.
Het karakteristieke waterlandschap van het dorp vindt zijn oorsprong in de vervening. De turfgravers haalden op voor hen gunstige plaatsen overal veen uit de bodem. Vervolgens mengden zij dit in een mengbak en gooiden het op het land om het te laten drogen en er daarna turf van te steken. Door deze zogenoemde vervening ontstonden de plassen en meren waar Giethoorn nu zo om geliefd is.
Om alle turf per boot te kunnen vervoeren werden grachten en sloten gegraven. Vele Gieterse huizen zijn op 'eilandjes' gebouwd die alleen via water en de karakteristieke bruggetjes te bereiken zijn.
Dwarsgracht
Dwarsgracht ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van Giethoorn. In 2022 telde Dwarsgracht circa 115 inwoners. De naam van de plaats is ontleend aan het feit dat de gracht waaraan het plaatsje zijn naam dankt, dwars op zowel de Jan Hozengracht, Cornelisgracht, Bouwersgracht en de Thijssengracht lag. Net als in Giethoorn is er sprake van lintbebouwing langs een kanaal, in dit geval de Dwarsgracht. De plaats is voor 1800 gesticht ten tijde van de turfwinning in het gebied.
Wanneer het dorp Dwarsgracht is ontstaan is niet precies bekend. Dwarsgracht duikt voor het eerst in de historische archieven op in het jaar 1758.