Rondvaart Giethoorn en omgeving

Welkom bij een dagje Giethoorn, maar dan zonder de chaos en drukte zoals je Giethoorn kent. Tijdens deze 6 uur lange rondvaart laten we je de vele mooie plekjes zien die Giethoorn te bieden heeft. Behalve de stukjes waar het zo druk is met toeristen. Je kunt tijdens deze rondvaart pas echt genieten van de natuur en de omgeving die Giethoorn te bieden heeft.

Vanaf het startpunt varen we richting het Belterwiede. Al varend over het Belterwiede kun je genieten van een bakje koffie met prachtig uitzicht op de natuur. Vervolgens varen we tussen de weilanden door richting het Bovenwiede, "het" meer van Giethoorn. Op het Bovenwiede is er gelegenheid om een ijsje te halen bij de ijscoboot van Giethoorn. Op het meer kunnen we aanleggen bij het eilandje om te zwemmen. Is het op het zwemeilandje te druk? Geen probleem. Het meer is overal maar één metertje diep, dus kunnen we zo een ander plekje opzoeken.

Rustig varen we door richting het Molengat. Een klein meertje in het noorden van Giethoorn. We vervolgen de rondvaart over het kanaal richting het Belterwiede. Vanaf het Belterwiede varen we terug naar het beginpunt, wat tevens ook het eindpunt is van de rondvaart.

Rondvaart in foto's

Rondvaartboot

Geschiedenis

Giethoorn

Giethoorn ligt in de kop van Overijssel en is omstreeks 1230 gesticht door vluchtelingen uit gebieden rond de Middellandse Zee. Deze vluchtelingen werden ook wel 'zelfgeselaars' of 'flagellanten' genoemd. Deze eerste bewoners vonden hier massa's horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de St. Elisabethsvloed waren omgekomen. Zij noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd tot Geythorn, dat later Giethoorn werd.

Het karakteristieke waterlandschap van het dorp vindt zijn oorsprong in de vervening. De turfgravers haalden op voor hen gunstige plaatsen overal veen uit de bodem. Vervolgens mengden zij dit in een mengbak en gooiden het op het land om het te laten drogen en er daarna turf van te steken. Door deze zogenoemde vervening ontstonden de plassen en meren waar Giethoorn nu zo om geliefd is.

Om alle turf per boot te kunnen vervoeren werden grachten en sloten gegraven. Vele Gieterse huizen zijn op 'eilandjes' gebouwd die alleen via water en de karakteristieke bruggetjes te bereiken zijn.

Het Belterwijde

Belterwijde is van oorsprong een laagveengebied, die is verveend vanaf de Middeleeuwen. Doordat er geen controle was op de vervening van het gebied ontstonden er vaak brede trekgaten en smalle legakkers. Op deze manier werd er de grootste hoeveelheid turf per hectare gewonnen. Doordat de legakkers zo smal waren werden deze smalle stroken land door 3 zware stormvloeden in 1775, 1776 en 1825 weggevaagd. Zo onstond na deze 3 zware stormen het Belterwijde. Om het transport van goederen te vereenvoudigen werd er begin 20e eeuw besloten om een weg aan te leggen van Wanneperveen naar Zwartsluis.